Dit is padel: een sport die enorm groeit in Nederland
Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Je speelt padel op een padelbaan van 10×20 meter, met daaromheen wanden van glas en hekwerk. Padel speel je als dubbel, 2 tegen 2. In het midden is een net en de puntentelling komt overeen met die van tennis. Padel staat voor fun en sportiviteit. Bekijk hier de spelregels. Padel is relatief makkelijk te leren. Het racket heeft geen snaren en dat zorgt ervoor dat de bal makkelijk de andere kant van het net bereikt. Je speelt als beginner al snel een rally. Het is fysiek minder inspannend dan (bijvoorbeeld) squash en de baan is kleiner dan een tennisbaan, waardoor je in minder stappen bij de bal bent.
Veiligheids notitie: Voor de veiligheid van jezelf en anderen is het belangrijk dat je de polsband van het racket altijd gebruikt. Draag ook geen sieraden (ring, ketting, etc) of horloge op de baan. Het is niet toegestaan om de padelbaan te betreden met een tennisracket.
Padelbanen zijn opgeleverd en beschikbaar
Vraag en Antwoord
V: Ik ben lid van MTV Stokeind, hoe kan ik padel eens proberen?
A: Er zijn geen extra lidmaatschap kosten verbonden aan Padel. U bent van harte welkom om het te komen proberen. Het gebruik van de padelbanen werkt net als de tennisbanen. Als u nog geen padel materiaal heeft kunt u kosteloos gebruik maken van een aantal leenrackets en ballen die beschikbaar zijn achter de bar (beschikbaar tijdens openingstijden paviljoen). Het is uw verantwoordelijk om deze rackets direct na gebruik terug in te leveren. U kunt in eerste instantie op uw tennisschoenen uit de voeten en op termijn beslissen of u schoeisel specifiek voor padel wil aanschaffen.
V: Ik ben GEEN lid van MTV Stokeind, hoe kan ik Padel eens proberen?
A: Padel is onderdeel van de tennisvereniging MTV Stokeind en wordt niet als los lidmaatschap aangeboden. Bij blijvende interesse geldt het algemene lidmaatschap van MTV Stokeind.
Aanmelden lidmaatschap
V: Hoe werkt baan reserveren?
A: Een baan afhangen werkt hetzelfde als bij tennis, gewoon met de KNLTB app. In het systeem zijn ook de 4 padelbanen opgenomen.
V: Wie verzorgt de training? Wat kost het en hoe kan ik mezelf aanmelden?
A: We hebben als club gekozen om met BOB te werken voor de trainingen. Meer informatie en inschrijven via https://bobtennis.nl/padeltrainingen
V: Wie kan mij helpen met instructies en speluitleg als ik (nog) geen training wil volgen?
A: Vanuit de club zullen een aantal vrijwilligers als instructeur optreden in de opstartfase van padel. Zij helpen op een laagdrempelige manier om van start te gaan met padel. Denk daarbij aan houding, grip, positie op de baan, speelwijze en spelregels. Ze kunnen ook adviseren op het gebied van materiaal keuze (racket, ballen en schoeisel). Deze introductie en basisinstructie voor padel is GEEN training, dat laten we graag aan de trainer over (zie kopje ‘training’ voor meer informatie). Het schema voor deze “instructie sessies” zullen binnenkort beschikbaar zijn op deze locatie en we zullen een mailing rondsturen met daarin de beschikbaarheid van de vrijwilligers die de instructies kunnen geven.
V: Welke schoenen heb ik nodig voor padel?
A: U kunt in eerste instantie prima met tennis schoenen beginnen om padel te leren kennen. Als u ervoor kiest om vaker te blijven padellen dan kan het zijn dat je liever voor schoenen kiest die nog beter geschikt zijn voor padel. In elke sport is de keuze voor een goede schoen ongetwijfeld de sleutel tot een plezierige ervaring, de kwaliteit van het spel en het allerbelangrijkste de veiligheid, om letsel te voorkomen. Padel is geen uitzondering. Een essentieel aspect dat we moeten overwegen bij het kiezen van Padelschoenen, is comfort en functionaliteit. Dit wordt bepaald door het materiaal of het type zolen waarvan ze zijn gemaakt. Voor meer informatie en advies verwijzen we u graag naar de padel instructeurs, trainers of (padel)sportwinkel.
V: Welk racket is het beste voor mij?
A: Net als bij een tennis racket heb je bij padel ook al heel veel keuze uit verschillende soorten rackets. En net als bij tennis moet je daarbij niet over 1 nacht ijs gaan, ervaren is het belangrijkste aspect. Padel rackets kennen veel verschillen alleen al omdat ze anders zijn, denk daarbij aan: Vorm, Gewicht, Sweetspot, Balanspunt, Oppervlakte materialen, Frame materialen, EVA materialen en gaten patroon. Elk eigenschap kan bijdragen om het beste padel spel uit jezelf te halen. Vandaar dat het belangrijk is om diverse rackets te proberen en te kijken wat het beste bij jouw past. Voor meer informatie en advies verwijzen we u graag naar de padel instructeurs, trainers of (padel)sportwinkel.
V: Speel je padel met een tennisbal?
A: Nee. Een padelbal lijkt op het eerste gezicht wel erg veel op een tennisbal. Toch is er wel wat verschil tussen een padelbal en een tennisbal. Zo is een padelbal (formeel) kleiner en is de atmosferische druk per vierkante centimeter lager dan bij een tennisbal. Het lijkt dus niet alleen of een padelbal langzamer beweegt dan een tennisbal, dat is ook echt zo.
V: Ik wil het wel eens proberen maar heb (nog) geen racket of ballen?
A: Als u nog geen padelmateriaal heeft kunt u kostenloos gebruik maken van een aantal leenrackets en ballen die beschikbaar zijn achter de bar. Het is uw verantwoordelijk om deze rackets direct na gebruik terug in te leveren.
Let op: voor niet-leden kost het huren van een racket : €2,50
In beide gevallen geldt dat dit alleen mogeijk is indien het paviljoen is geopend.
V: Kan ik al ergens wat filmpjes kijken om ideeën op te doen?
A: Er is een mooi kanaal op YouTube (wel in het engels) van een leraar die telkens 1 onderwerp per filmpje kort uitleg geeft.
Bv:
Basis positie op de baan
of
Hoe beste te serveren?
Kijk gerust even en als je het leuk vind, abonneer je dan gewoon (kost niks) en dan zie je al zijn filmpjes. Echt goede uitleg en erg visueel!
V: Als ik mijn vragen liever even doorneem met iemand van de club, wie kan ik dan bereiken?
A: info@mtvstokeind.nl